Over ons

Historiek

Toneelkring 't JUKSCHOT werd in 1971 opgericht door Gerard Laureyssens en Achiel Sebrechts. Deze beide heren hadden vroeger reeds kennisgemaakt met het toneel in de toenmalige dorpskring "Nut en Vermaak" die destijds ontstaan was uit de KWB beweging. "Nut en Vermaak" kende in de beginjaren 60 een finale teloorgang, maar bij sommigen ervan bleef de toneelmicrobe dus hangen.

In 1971 spraken Gerard en Achiel links en rechts enkele mensen aan om terug een toneelkring op te richten in de deelgemeente Sint-Antonius, toen nog deelgemeente van Brecht. Eens de nodige amateurs bij elkaar, werd er gezocht naar een eerste stuk om op te voeren en op een eerste vergadering werd tevens gezocht naar een naam voor het nieuwe gezelschap. Die nieuwe naam werd 't JUKSCHOT, verwijzend naar de aloude naam van het gehucht Sint-Antonius, dat pas deze naam Sint Antonius kreeg nadat er een kerk werd gebouwd en de parochie Sint-Antonius werd opgericht. Het gehucht JUKSCHOT werd omgedoopt tot Sint-Antonius, deelgemeente van Brecht dus.

Het eerste stuk werd "Dolle Hans" en Gerard Laureyssens tekende voor de regie (iets wat hij jaren zou blijven doen) en Achiel nam de allereerste hoofdrol voor zich. Na een eerste experiment (dat wonderwel lukte) werd natuurlijk gezocht naar een tweede stuk, naar nieuwe spelers, naar nieuwe en meer medewerkers, en er werd een heus bestuur gevormd, waarvan Gerard Laureyssens de eerste voorzitter werd. Toneelkring 't JUKSCHOT was vanaf nu een feit. We schrijven dan al 1972.

Vandaag bestaat toneelkring 't JUKSCHOT dus meer dan 50 jaar en in de loop der jaren kwamen zowat alle genres aan bod. In het begin meer drama's dan blijspelen, nu is dat andersom. In de loop der jaren, ik hoef het U niet te vertellen, hebben ook heel wat acteurs en actrices de revue gepasseerd. Maar daarover kan je alles terugvinden in de rubriek "statistieken" of in de rubriek "voorstellingen".

Het huidige bestuur, onder voorzitterschap van Bart Laureyssens (zoon die zijn vader en grootvader opvolgde), draait nu al enige jaren mee en opteert de laatste 25 jaar steeds voor een toneelstuk van een Vlaamse auteur. Een traditie die we zolang mogelijk willen respecteren. Werd er in de beginjaren slechts één productie per jaar gespeeld, nu zijn het er telkens twee, in november en in maart. En tussendoor worden wij wel eens gevraagd om één of andere festiviteit mee op te vrolijken. In de mate van het mogelijke gaan we daar op in.

Toneelkring JUKSCHOT zoekt ook steeds naar nieuwe krachten. Eerst en vooral om te acteren, maar tevens zoeken wij ook medewerkers. Iemand die de handen uit de mouwen wil steken achter de schermen. En geloof me, er is werk genoeg. Denk maar aan technici voor licht en geluid, decorbouw en afbraak, vervoer, tekstopgevers, schminkers, kappers, tappers (van moppen of bier, maakt niet uit) schilders, behangers, enzovoort. Kortom, mensen die gedurende een periode de handen uit mouwen willen steken, gratis, en het enkel willen doen om erbij te horen. Hartelijk welkom dus, geachte lezer.

Handelslei 236 2980 Sint Antonius-Zoersel Tel: +32 3 384 36 24 Email: jozef.laureyssens@telenet.be Jef was gedurende 24 jaar onze voorzitter. Op 65-jarige leeftijd gaf hij de voorzittersfakkel door aan zijn zoon Bart. Jef blijft Ere-voorzitter voor het leven.

ERE-VOORZITTER

Jef Laureyssens

Schoolstraat 78 2970 Schilde Tel: +32 477 62 93 09 Email: bart1109@icloud.com Bart is de toneelmicrobe in levende lijve. Weet er alles van en bepaalt in grote mate de koers van 't Jukschot. Volgde zijn vader en grootvader op als voorzitter.

Voorzitter

Bart Laureyssens

Kwikaard 86 2980 Sint Antonius-Zoersel Tel: +32 3 384 17 11 Email: ludo-schrijvers@telenet.be Ludo is sinds jaren de drijvende kracht voor de decorbouw. Ongelofelijk hoe snel die man iets in elkaar krijgt. Hij is de Handige Harry van de club.

Ondervoorzitter en chef decor

Ludo Schrijvers

Kerkhoflei 53 2980 Sint Antonius-Zoersel Tel: +32 477 38 15 84 Email: marc.van.looy2@telenet.be Marc is het administratieve luik van de vereniging. ook bij hem kan je terecht voor alle inlichtingen. Hij beheert ook de website, met alle suggesties kan je bij hem terecht.

SECRETARIS

Marc Van Looy

Karel Uytroevelaan 12 2980 Sint Antonius-Zoersel Tel: +32 3 383 28 30 Email: fam.hoskens@pandora.be Jef beheert de centen zoals een goede huisvader. Zijn jarenlange ervaring in het bankwezen komt hem dus goed van pas.

SCHATBEWAARDER

Jef Hoskens

Kwikaard 86 2980 Sint Antonius-Zoersel Tel: +32 3 384 17 11 Email: newhollantje@hotmail.com Tom is de jongste van het gezelschap en je kan voor alles en nog wat op hem rekenen. Niets is hem te veel.

TONEELMEESTER

Tom Schrijvers

Schoolstraat 78 2970 Schilde Tel: +32 479 37 02 80 Email: kristelfransen@telenet.be Kristel zorgt ervoor dat alles wat ook maar iets met toneel te maken heeft in orde komt. Zij kent (en zet) de juiste man op de juiste plaats.

DISPATCHER

Kristel Fransen

Akker 35 2980 Sint Antonius Tel: +32 486 35 46 88 Email: tom.devlieghere@telenet.be Tom is reeds jaren actief en helpt waar mogelijk. Hij beheert de ledenadministratie en neemt een deel van de administratie voor zijn rekening.

CONTACT MET EXTERNE RELATIES

Tom Devlieghere

Strawinskylaan 1 2960 Sint-Job Tel: +32 475 86 12 62 Email: hoskens.anja@telenet.be Anja is de nieuwste aanwinst van het bestuur. Zij zal haar vader assisteren in financiële aangelegenheden. Anja volgt ook de betalingen van de reservaties op.

OPVOLGING RESERVATIES

Anja Hoskens

Ereleden

Wil je onze toneelkring financieel steunen, en wil je betrokken worden bij al onze activiteiten wordt dan erelid van toneelkring JUKSCHOT voor de prijs van 70 euro voor een koppel per jaar of 35 voor één persoon per jaar. Interesse? Neem dan contact op met een van de bestuursleden. Alvast bedankt!